Egy lélek találkozása a természettel

2019. június 5., szerda

A fűszerek királya, avagy kurkuma a mindennapokban

Nincsenek megjegyzések

A kurkuma, más néven indiai sáfrány a gyömbérfélék családjába tartozó, ázsiai eredetű fűszer- és gyógynövény. A sötétnarancssárga színű fűszer jellegzetesen földes, kissé keserű és enyhén csípős ízét, mustáros illatát a kurkumin nevű anyag okozza. Leggyakrabban a curry-fűszerkeverékben, illetve különböző módokon a dél-ázsiai ételek alkotórészeként használják. Fogyasztás mellett festésre és színezésre is használható.

A kurkuma jótékony hatásai a szervezetre


·       A kurkuma enyhíti a depressziót, segít megelőzni a rák és a gyerekkori leukémia kialakulását a benne található kurkuminnak köszönhetően.
·       Méregteleníti a májat, így csökkenti a hepatitis, a májzsugorodás és a sárgaság kockázatát.
·       Segíti a zsír lebontását, a testsúly szabályozását, továbbá serkenti az emésztést és csökkenti a puffadást.
·       Hölgyek fogyasszanak kurkumakivonatot menstruációjuk várható időpontja előtt két hétig, naponta kétszer – ez segít a menstruációs görcsök csökkentésében.
·       A kurkuma antibakteriális, gyulladás- és fertőzésgátló hatásai miatt is kiváló gyógyító szer.
·       Erősíti az immunrendszert, mivel a benne található antioxidánsok elpusztítják a szervezetben található szabad gyököket.

·       Gyulladásgátló tulajdonsága miatt megelőzi és késlelteti az ízületi csúz kialakulását.

·       Táplálékkiegészítőként fogyasztva csökkenti az ízületi fájdalmakat.

Én belső használatra ezt a két terméket ajánlom:  



Gal Bio Curcumin Forte szájon át szedve is képes a kurkuma fő hatóanyagát, a kurkumint nagy mennyiségben a véráramba juttatni egy szabadalmaztatott, teljesen természetes megoldás segítségével. A kurkuma illóolaját és teljes spektrumú gyömbér-kivonatot is tartalmaz 
A 100% tisztaságú Doterra Kurkuma esszenciális olaj alkalmazható külsőleg és belsőleg egyaránt!

A kurkuma jótékony hatásai a bőrre


1. Pattanások kezelése

A kurkuma fertőtlenítő és antibakteriális tulajdonságai miatt hatékony a pattanások kezelésében, és ragyogó bőrt eredményez. A kurkumás arcpakolások nem csak eltüntetik a pattanások után maradt hegeket és gyulladást, de csökkentik a faggyúmirigyek zsírkiválasztását is. Az arcpakoláshoz keverjen össze őrölt kurkumát és szantálfát, majd adjon a keverékhez citromlevet. Vigye fel az arcára, hagyja rajta 10 percig, majd langyos vízzel öblítse le. A pattanások után maradt hegekhez keverjen össze kurkumát és vizet, vigye fel a hegekre és hagyja 15 percig hatni.

2. Arcpakolás zsíros bőrre

A kurkuma jót tesz a zsíros bőrnek, mivel szabályozza a faggyúkiválasztást. A szantálfa összehúzza a bőrt és vérzéscsillapító hatású, a narancslé pedig C-vitamint tartalmaz, ami segít a szépséghibák eltüntetésében. Zsíros bőrre való pakolást úgy készíthet, ha összekever másfél evőkanál őrölt szantálfát és egy csipet őrölt kurkumát 3 evőkanál narancslével, majd felviszi az arcára. Hagyja fent 10-15 percig, majd langyos vízzel öblítse le.

3. Arcpakolás száraz bőrre

Ha száraz bőre van, keverjen össze egy tojásfehérjét, 2 csepp olívaolajat, pár csepp friss citromlevet, rózsavizet és egy csipet kurkumát. Ez a keverék minden száraz bőrfelületre felvihető, így például az arcra, nyakra, könyökre vagy térdre. Hagyja teljesen megszáradni, majd meleg vízzel öblítse le.

4. Ráncok csökkentése

Ha a kurkumát más alapanyagokkal keveri, hatékonyan csökkentheti a ráncokat. Készítsen arcpakolást őrölt kurkuma, rizspor, friss tej és paradicsomlé keverékéből, majd ezt vigye fel az arcára és a nyakára, hagyja hatni 30 percig, végül langyos vízzel öblítse le. Ez a keverék csökkenti a ráncokat és üdévé varázsolja az arcát. Ha sötét karikák vannak a szeme alatt, adjon egy csipet kurkumát 2 evőkanál íróhoz (tejföl köpülésekor, a vaj kiválása után visszamaradó savanyú folyadék) és vigye fel a szemek köré 20 percre, majd hideg vízzel öblítse le. Ez nem csak a ráncokat, de a szem alatti fekete karikákat is eltünteti.

5. Az öregedés jelei ellen

Mivel kiváló bőrradír, a kurkuma csökkenti az öregedés jeleit. Készítsen ehhez keveréket megegyező mennyiségű csicseriborsóliszt, kurkuma és víz (de használhat írót vagy joghurtot is) felhasználásával. Egyenletesen vigye fel a testére, hagyja megszáradni, majd langyos vízzel mossa le.

6. Narancsbőr ellen

A kurkuma elhalványítja a narancsbőr okozta csíkokat. Keverjen össze csicseriborsólisztet, kurkumát és joghurtot, írót vagy vizet, majd vigye fel a narancsbőrös területre.

7. Nyugtatja az égési sérüléseket

Mivel a kurkumának fertőzésgátló hatása van, gyors segítséget nyújt égések esetén. Keverjen össze kurkumát és Aloe vera zselét, majd vigye fel a megégett bőrfelületre.

8. Halványítja a bőr barna foltjait, csökkenti a pigmentációt

A barnaság csökkentéséhez keverjen össze őrölt kurkumát citrom- vagy uborkalével, majd vigye fel az érintett területre 20-30 percre, végül vízzel mossa le. A hatékony eredmény érdekében rendszeresen ismételje meg.

9. Arcszőrzet eltávolítása:

Készítsen arcra való bőrradírt kurkuma és csicseriborsóliszt keverékéből. Vigye fel arcának azon részére, ahol az arcszőrzet nő. Ezt a keveréket legalább egy hónapon keresztül rendszeresen használja a látható eredmény érdekében.

10. Repedezett sarkak kezelése

A kurkuma gyógyító tulajdonságokkal is rendelkezik. Ha a sarkai repedezettek, keverjen össze 3 kanál kurkumát és néhány csepp kókusz- vagy ricinusolajat, majd fürdés előtt vigye fel a sarkaira és hagyja fent 10-15 percig. A keverék rendszeres használata puhítja a sarkakat.

11. Éjszakai pakolás

A kurkumából, tejből vagy joghurtból készült keveréket vigye fel az arcára. Éjszakára hagyja fent, majd másnap reggel mossa le egy gyengébb arctisztítóval. Az éjszakai hidratáló krémjéhez is adhat kurkumát, majd másnap reggel öblítse le. A krémezést ilyen módon heti kétszer ismételje, hogy bőre gyönyörű és egészséges legyen.


Felhasználási tippek főzéshez, fogyasztáshoz

    A kurkuma gyökere minimális előkészítés után fogyasztható. Mossa meg folyó hideg vízben, hogy eltávolítsa róla a koszt és port, majd hámozza le a kérgét egy késsel. Nyersen is fogyaszthatja.

•    Az őrölt kurkuma salátaöntethez is hozzáadható, így az öntetnek narancssárgás színe lesz. A kurkumagyökeret akár bele is szeletelhetjük különféle salátába: hámozza meg és szeletelje fel a friss gyökeret, majd bármilyen salátához hozzáadhatja.

•    Keverjen össze főtt barna rizst, mazsolát és kesudiót, majd ízesítse az ételt kurkumával, köménnyel és korianderrel.

•    A felszeletelt kurkumagyökeret akár szendvicsek ízesítésére is használhatja, anélkül, hogy az íze túl erős lenne.

•    Készítsen krémes, alacsony kalóriatartalmú mártást egy kis kurkuma, szárított hagyma, kalóriaszegény majonéz, só és bors összekeverésével. Tálalja nyers karfiollal, zellerrel, édes paprikával és brokkolival.

•    Az őrölt kurkuma kiválóan illik a pirított almához, párolt karfiolhoz, zöldbabhoz vagy hagymához. Kurkumával a lencsét tartalmazó ételeket is kitűnően ízesítheti.

•    Nem csak curryvel, de kurkumával is jól ízesíthetőek a különféle levesek. Akár csak egyszerűen meghámozva és felszeletelve is hozzáadhatja a leveshez a kurkumát.

•    Kurkumával kitűnő karfiolos ételek készíthetők. Vágja szeletekre a karfiol virágait és olívaolajon pirítsa kurkumával 5 percig. A végén is megocsolhatja olívaolajjal, majd sózza és borsozza, miután levette a tűzhelyről.

•    A friss kurkumagyökeret akár a kedvenc turmixához is hozzákeverheti. Egy finom és egészséges italhoz turmixoljon össze meghámozott kurkumagyökeret tetszés szerinti friss gyümölcsökkel és zöldségekkel.

Nincsenek megjegyzések :

Megjegyzés küldése