Egy lélek találkozása a természettel

2019. június 6., csütörtök

Esszenciális olajok a mindennapokra; 7 olaj, amelyre minden háztartásnak szüksége van

Nincsenek megjegyzések


"Hogy megtámogassuk az egészségünket, néha, csak elég venni egy mély lélegzetet"

Az esszenciális olajokkal való gyógyítást alternatív gyógymódként tartják számon, de egyre több kutatás igazolja, hogy nem csak kezelni képes a különböző betegségeket, állapotokat, hanem azok megelőzésében is segít!A legtöbb illóolaj rendelkezik antimikrobiális tulajdonságokkal, tehát antioxidánsként viselkedik, ezáltal támogatja, erősíti az immunrendszert és a káros baktériumok és vírusok elpusztítására törekszik- mondja Josh Axe, amerikai természetgyógyász. Az illóolajok többsége erős antioxidánsként is szolgálnak és segítenek a különböző külső hatások (pl. Környezetszennyezés, kémiai mérgek, sugárzás) által felszabaduló szabadgyökök semlegesítésében, megállításában. Ennek köszönhetően a szervezet hatékonyabban tudja felvenni a harcot a betegségekhez vezető, oxidativ stressz ellen.

Mik is valójában az esszenciális olajok?

Az illóolajok az egyes növények leveleiből, virágaiból, kérgeiből, magjaiból, fűszernövényekből, gyümölcsök héjából kinyert koncentrált folyadék. Az amerikai Nemzeti Egészségtudományi Intézet szerint minden egyes esszenciális olajnak egyedi összetétele van, ami nagyban befolyásolja azt, hogy mennyire tud felszívódni, hasznosulni a szervezetben és hogy felszívódás után hogyan reagál rá szervezetünk.
Fontos megjegyezni, hogy annak érdekében hogy az illóolajokat esszenciálisnak lehessen tekinteni, a növény lényegét – ízét és illatát- mechanikus préseléssel vagy desztillációval kell kivonni. Érdekességképpen jegyzem meg, hogy például 100 kg levendula virágra van szükség fél liter levendula esszenciális olaj előállításához.

Olajok, amik jól jönnek a mindennapokban

Teafa esszenciális olaj: pattanás, ormelléküreg gyulladás

Az egyik nem túl illatos olaj, a teafa olaj, számos terápiás felhasználási lehetőséggel rendelkezik. Használható olyan bőrbetegségek esetében mint például a pattanások, külsőleg alkalmazva, helyszíni kezelésként leszárítja a nem kívánatos pattanásokat. A más néven melaleuca olajnak is nevezett teafa olaj segíthet a légutak tisztításában is. 

Borsmenta esszenciális olaj: fejfájás, izomfájdalmak, hányinger

Ez az olaj a stressz okozta fejfájással is könnyedén elbánik. Egy stresszes, rohanós nap után jólesik egy kellemes, lazító fürdő. Cseppentsen néhány csepp olajat a fürdővízbe, amely segít ellazulni és a napi gondokat a háta mögött hagyni. A fürdőzés után az alvással sem lesznek gondjai. Hatékonyan oldja a görcsöket, erősíti a gyomrot és enyhíti a fájdalmakat. Megfázásnál inhalálhatunk vele, hiszen a benne lévő mentol alaposan megtisztítja a légzőszerveket. A borsmentaolaj görcsoldó hatásokkal is rendelkezik, csökkenti a hányingert és még a fogfájást is mérsékli. Étkezés után ha egy deciliternyi vízbe cseppentünk belőle és aztán megisszuk, elkerülhetjük a kellemetlen hasfájást és szélgörcsöket. A borsmenta olaja serkenti a vérkeringést és az anyagcserét is fokozza.

Levendula esszenciális olaj: migrén, fejfájás, stresszoldás, alvás

Talán az egyik legismertebb illóolaj, a levendula bizonyítottan számos előnnyel jár. Ha egy stresszes nap után úgy érezzük, képtelenek vagyunk ellazulni, csupán két-három csepp levendulaolajra van szükségünk. Ezt a mennyiséget dörzsöljük el a tenyerünkben, majd lélegezzünk belőle nagyokat. Már pár perc elteltével érezhetjük nyugtató hatását. A maradékot elmasszírozhatjuk a talpunkon vagy a csuklónkon.
A levendulaolaj közismerten enyhíti a szénanátha tüneteit. Egyszerűen csak dörzsöljünk el tenyerünkben néhány cseppet belőle, majd szippantsunk bele mélyeket.Lélegezzünk be levendulaolajat a tenyerünkből és csepegtessünk pár cseppnyit belőle párnánkra is. Így garantáltan pihentető alvásban lesz részünk és könnyen álomba szenderedünk.



Eukaliptusz esszenciális olaj: tisztítja a légutakat, nyugtatja a fájó izmokat

Az eukaliptusz olaj olyan vegyületeket tartalmaz, amelyek erős fertőtlenítőszerré teszik. Használható természetes rovarriasztóként, vagy natúr krémhez adva használhatja fáradt, fájó izmaira. Pár csepp eukaliptusz esszenciális olaj a diffúzorban pedig segíthet légutai tisztításában. Nem utolsó sorban csökkenti a tüdőben lévő gyulladásokat.

Rozmaring esszenciális olaj: hajhullás

A rozmaringolajjal kapcsolatban sok kutatást végeztek. Ez az olaj nagy reményeket adhat a hajhullás természetes kezelésére, illetve a hajnövekedés elősegítésére, mindemellett a haj regenerációjában is nagy szerepe van.A rozmaringolaj antibakteriális és gombaellenes hatásokkal is rendelkezik, így alkalmazható viszkető fejbőrre és még a fejbőr korpásodását is megszünteti. A rozmaringolaj elősegíti a fejbőr jobb vérkeringését, illetve a fejbőr egészségi állapotának megőrzésében is segíthet, amelyek az egészséges hajnövekedés fontos összetevői.



Citrom esszenciális olaj: szorongás, depresszió


A citromolaj hangulatunkra gyakorolt hatásanemcsak abban nyilvánul meg, hogy vidámabbak és élénkebbek leszünk tőle. 10-15 csepp citromolajat egy zsebkendőre csepegtetve olyan "gyorssegélyt" kaphatunk, melyet bárhová magunkkal vihetünk (például a táskánkban), és mélyeket lélegezve belőle azonnal felfrissíthetjük magunkat. A citromolaj segítségével jobban tudunk koncentrálni, elillan a fáradtságunk, és a bennünk lévő stresszt és feszültséget is csökkenthetjük. Vizsgára készüléskor, tanuláskor különösen érdemes alkalmazni ezt a módszert!

Zsálya esszenciális olaj: hormonegyensúlytalanság, menopauza tüneteinek enyhítése

A magas ösztrogénszint növelheti a rákos megbetegedések kockázatát. A zsálya karbantartja a hormonháztartást. Természetes fitoösztrogént tartalmaz, amely segít az ösztrogénszint szabályozásában. Egy 2017-es tanulmány kimutatta, hogy a zsálya olaj segít a menopauza tüneteinek, mint a meleghullámok, fáradtság és hangulatingadozás enyhítésében is. A kutatások azt is kimutatták, hogy a zsálya támogatja a vérkeringést is. Ha a keringés rossz, és a vér nem áramlik rendesen, akkor az zsibbadást,puffadást, energiahiányt és folyadékmegkötést eredményez.




Nincsenek megjegyzések :

Megjegyzés küldése